Gelomyrtol
 • Bronhitis

  Upala velikih dišnih putova čiji je glavni simptom kašalj.

Bronhitis je upala bronha, dišnih putova koji povezuju dušnik s malim dišnim putovima i alveolama. Glavni je simptom bronhitisa kašalj. Kod akutnog bronhitisa kašalj traje od 10 do 20 dana, produktivan je samo kod polovice bolesnika.

Bronhitis mogu prouzročiti:

 • virusi ili bakterije
 • pušenje i izloženost dimu
 • udisanje prašine

U više od 90 % slučajeva riječ je o virusnoj infekciji koja se ne liječi antibioticima.4

4 Albert, RH (1 December 2010). "Diagnosis and treatment of acute bronchitis." American family physician. 82 (11): 1345–50.

Je li svaki kašalj bronhitis?

Kašalj je obrambeni refleks tijela koji omogućuje brzo uklanjanje stranih tijela, sluzi i gnoja iz dišnih putova. Kašalj je simptom bronhitisa i mnogih drugih bolesti.

Kašalj

Najčešći uzroci novonastaloga kašlja:

 • upala gornjih dišnih putova
 • upala pluća
 • zatajivanje srca
 • strano tijelo u dišnim putovima (osobito kod djece)
 • bronhitis

Akutni kašalj traje manje od tri tjedna, smiruje se i prolazi nakon izlječenja osnovnog uzroka, a to je kod bronhitisa upala bronha, koji dovode zrak u pluća i odvode iz njih.

Bronhitični kašalj često se javlja kod prehlade i gripoznih bolesti te se obično pogoršava kod brzih promjena temperature ili ako bolesnik promijeni položaj u krevetu.

Kronični kašalj (više od osam tjedana) uvijek je uzrok posjeta liječniku. 

Razlika između akutnog i kroničnog bronhitisa

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis nastaje kad nadražujuća tvar ili infekcija izazovu upalu i oticanje sluznice bronhalnih dišnih cjevčica, čime se sužavaju zračni prolazi.

Kada je sluznica previše nadražena, sitne dlačice (cilije) koje inače hvataju i odstranjuju strana tijela prestaju pravilno djelovati. Nakupljanje nadražujućih tvari uzrokuje stvaranje prevelike količine sluzi, koja još više sužava zračne prolaze i izaziva karakteristični teški bronhalni kašalj.

Napadi akutnoga bronhitisa česti su, ali obično nisu ozbiljna prijetnja za zdravlje i simptomi najčešće sami od sebe nestaju za 10 do 20 dana.

Kronični bronhitis

Kod kroničnog bronhitisa riječ je o kroničnoj upali bronha i bronhiola. Osoba kašlje i iskašljava barem tri mjeseca na godinu, dvije godine ili više godina uzastopce.

Trećina bolesnika ima pogoršanje bolesti barem jednom godišnje, a obično je prati bakterijska infekcija. Kod kroničnog bronhitisa nastupa trajno zadebljanje žlijezda koje proizvode sluz u sluznici velikih dišnih putova.

Kako bolest napreduje, postupno se sužavaju dišni putovi, a disanje je otežano. Može se razviti kronična opstruktivna bolest pluća. Najčešći je uzrok kroničnoga bronhitisa pušenje.

GeloMyrtol® forte se koristi za akutni i kronični
bronhitis i sinusitis. Dokazano i uspješno rješava simptome.

Više o proizvodu